4 tips om je niet te laten vangen door online fraude op sociale media
Sommige online oplichters zijn meteen te spotten, terwijl anderen er net heel overtuigend uitzien. Vooral op sociale media is het soms moeilijk om het verschil te zien, zeker als er iets te winnen valt. Gelukkig laat je je dankzij deze tips niet snel vangen.
Als je ons volgt op Facebook of Instagram dan zie je soms een wedstrijd op je feed passeren. Misschien waagde je zelf ook al eens je kans. En waarom ook niet: deelnemen verloopt snel, gemakkelijk en er vallen vaak heel wat leuke prijzen te winnen!
Helaas zijn ook oplichters zich hiervan bewust, en proberen ze zo je persoonlijke of financiële gegevens in handen te krijgen. Daarom lijsten we voor jou even op waar je best op let wanneer je meedoet aan wedstrijden op sociale media.
1. Ga na of de pagina officieel is
Voor je meedoet aan een wedstrijd, ga je best eens kijken naar de pagina van de organisator. Volgende zaken kunnen een indicatie zijn dat de pagina niet betrouwbaar is:
- De pagina heeft geen of amper volgers
- De pagina heeft geen profielfoto of beschrijving
- Er staan geen posts op het profiel
Om 100% zeker te zijn dat de pagina betrouwbaar is, zoek je best de website op van de organisator en klik je van daar door naar hun sociale media-profiel (vaak wordt hier onderaan de website naar verwezen).
2. Sla de wedstrijdpost waaraan je deelnam op
Soms houden oplichters wedstrijden van officiële pagina’s in het oog, en maken ze van de gelegenheid gebruik om deelnemers een privébericht te sturen om zo aan hun gegevens te geraken. Het is namelijk niet ongewoon dat de winnaars via deze weg worden gecontacteerd.
Als je deelneemt aan een wedstrijd waarvan de organisator betrouwbaar is, sla de post waarop je deelnam dan op. Zo weet je zeker dat je überhaupt hebt deelgenomen aan de wedstrijd in kwestie.
Verder kan je op deze manier de wedstrijdpost makkelijk terugvinden, en van hieruit doorklikken naar de pagina die de wedstrijd organiseerde. Is deze anders dan het profiel dat je contacteert? Dan is deze waarschijnlijk niet te vertrouwen en meld je dit best via Safeonweb.be.
3. Geef geen gevoelige persoonlijke informatie door
Als je in het kader van een wedstrijd gecontacteerd wordt op sociale media, denk dan altijd kritisch na over welke informatie gevraagd wordt, en of dit wel nodig is. Wedstrijden op sociale media worden vaak zo simpel en toegankelijk mogelijk opgezet en dat geldt ook voor het proces om je prijs te ontvangen.
Als je tickets wint voor een festival bijvoorbeeld, zal je meestal enkel je naam en e-mailadres moeten meegeven (zeker gezien de meeste evenementen met e-tickets werken). Win je een fysieke prijs, zoals een leuke tas of oortjes, dan kan het natuurlijk zijn dat ze ook je adres nodig hebben. Meer dan dit zouden ze normaal niet nodig hebben.
Als ze dus vragen naar je bankgegevens of rijksregisternummer, dan meld je dit best via Safeonweb.be.
4. Open geen onbekende bijlagen en klik niet op een onbekende link
Op sociale media gaat het vaak heel snel. Daarom gaan er misschien niet meteen alarmbellen af wanneer je prijs of verdere informatie over je winst via een link of bijlage worden gestuurd. Dit kan echter een valkuil zijn, omdat je op deze manier moeilijk kan zien of de link of bijlage betrouwbaar is of niet.
Twijfel je of er sprake is van oplichting? Vraag dan om de informatie via mail te ontvangen. Als ze dit weigeren, kan je ervan uit gaan dat het profiel onbetrouwbaar is. Gaan ze akkoord, geef hen dan je e-mailadres door en let op een paar dingen voor je iets opent:
- Bekijk je mails op een computer in plaats van je smartphone. Zo heb je een beter zicht op de inhoud van de mail en kan je ook links en bijlagen beter bestuderen.
- Controleer het e-mailadres: komt de naam in het e-mailadres overeen met de naam van het profiel? Staan er geen spellingsfouten in? Let wel op: een legitiem e-mailadres is geen garantie*.
- Controleer de link waar je op moet klikken: zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org… en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie*?
- Installeer voor alle zekerheid de Safeonweb browser extensie. Deze zal je waarschuwen als je een onveilige website bezoekt en wanneer het gevaarlijk is om je gegevens in te voeren*.
* Bron: Safeonweb https://safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen