Laat je niet oplichten: zo herken je phishing en frauduleuze inhoud in mobiele betalingen

publish date
11 september 2023

“Hoi mama/papa, ik stuur je met het nummer van een vriend. Ik heb dringend geld nodig! Kan je me € 150 storten?” Ontving je ooit al zo’n bericht van een onbekende afzender? Dan is de kans groot dat je gecontacteerd bent door oplichters.

Deze vorm van oplichting heet spoofing. Bij spoofing nemen oplichters een andere identiteit aan om je vertrouwen te winnen. 

Oplichters gaan steeds professioneler en creatiever tewerk in het vinden van manieren om betaalgegevens te stelen, met grote financiële gevolgen voor de gedupeerde.  

Uit recent onderzoek van Febelfin, uitgevoerd door studiebureau IndiVille* naar online fraude blijkt dat we minder financiële informatie delen en meer actie nemen. Zo deelde 10% van de bevolking in 2023 financiële informatie waarover ze zich ongemakkelijk voelden (in 2022 was dit nog 11%). 88% van de ondervraagden ondernam actie na het delen van deze informatie Een positieve evolutie.  

Alert zijn voor verdachte betaalverzoeken of berichtjes blijft dus belangrijk. Zo kan je zorgeloos mobiel geld ontvangen en betalen met de app. Maar hoe kan je je wapenen tegen oplichting? We geven je enkele handige tips mee. 

 

1. Hoe ontvang je veilig geld op afstand via de app? 

Je wilt enkele spullen verkopen via een online platform. Een koper gaat akkoord met de prijs. Om het bedrag te ontvangen via de Payconiq by Bancontact-app maak je zelf een betaalverzoek aan. Deze link deel je met de koper.   

Opgelet voor dit verdacht gedrag:  

  • Je ontvangt een betaallink, hoewel jij geld dient te ontvangen. In dit geval heb je vermoedelijk te maken met oplichting. Immers, als jij geld moet ontvangen, creëer en deel jij het betaalverzoek.  
  • Je wordt gevraagd je betaalgegevens te delen: bankrekeningnummer, wachtwoord of pincode. Dit is een vorm van phishing, waarbij criminelen proberen je gegevens te stelen. 

 

2. Hoe betaal je zorgeloos terug op afstand via de app? 

Een vriend of collega schiet de lunch voor en bezorgt je nadien een link met een betaalverzoek om hem/haar terug te betalen.   

Zo laat je je niet oplichten bij een (terug)betaling: 

  • Controleer de link om er zeker van te zijn dat het wel degelijk een betaalverzoek is via Payconiq by Bancontact. Een betaalverzoek gemaakt en verstuurd via de Payconiq by Bancontact-app start altijd met ‘payconiq.com/payme’ 
  • Controleer de afzender van de link naar het betaalverzoek? Komt die van een van je contacten? Of is de onbekende afzender? Ga in het laatste geval niet in op het verzoek en meldt het via Safeonweb.be 

 

Tip: ontvang je een betaalverzoek van een van je contacten, zonder dat je hiervan op de hoogte bent? Vraag dan even aan je contact of het betaalverzoek wel degelijk van hem of haar afkomstig is en voor welke uitgave.  

Meer tips en eerste hulp bij digitale criminaliteit vind je op Safeonweb.be.   

*Bron: https://www.febelfin.be/nl/press-room/onderzoek-online-fraude-dont-be-fooled-phish